Merchandise

Træning

Erfaring

Gæstebog

Det siger de

Dukbutik

Filosofi

Prospects

Billeder

Facebook

Artikler

Dokken – Dukningens dødsstjerne

Af Teckkim.com

Når teckdukkere bliver bedt om at nævne nogle af de sværest tilgængelige vrag, så falder talen helt automatisk på Dokken, der ligger midt i Alssund i Danmark.

Netop denne placering af vraget i det smalle Alssund gør, at strømmen kan være utrolig voldsom. Vandet bliver simpelthen presset sammen i det lange trange sund; eksempelvis tabte jeg under et duk i 2004 en kniv på Dokken, den blev fundet tre timer senere på en strand i Malaysia. Oveni skal man så regne med, at dybden er ret markant, Alssund er nemlig en geologisk sjældenhed. Da den seneste istid sluttede, smeltede en række gletsjere omkring Als, og det har skabt de store dybder i Alssund. Sine steder er der mere end 800 meter dybt. Desuden er vandet meget koldt, typisk omkring -13C, fordi det er smeltevand fra gletsjerne.  

Så på et sted, hvor der er kraftig strøm, utroligt koldt vand og store dybder sank i 1980’erne en hel flydedok, der var på vej til ophug. Eksperter fortæller, at de tyske topnazister kort før nederlaget i Anden Verdenskrig i 1945 gemte en række sjældne kunstværker og guldskatte i denne flydedok, der lå i Dresden i Tyskland. Der var derfor, at ejerne mange år senere ville hugge den op, og siden da har skatten uden tvivl være med til at lokke mange urutinerede skattejægere i døden, når de forsøgte at dukke i dette forræderiske farvand.

Dokken var godt brækket op, da den sank. Men alligevel er der i dag adgang til en lang række af mørke og forvirrende gange under vraget. Dokken måler godt 80x40 meter, så det kræver lang tids forarbejde at komme til at kende vraget.

På grund af dybden er man nødt til at tænke i specielle gasblandinger til indånding. De fleste eksperter er enige om, at Brune Kjeld i Avnbøl producerer de bedste dukgasser i Europa. Det optimale gasmix til et duk på Dokken er 5/30/70 – altså 5 procent oxygen, 30 procent lattergas og 70 procent ballon helium. Med den blanding er man klar i hovet på vraget – og risikoen for O2 forgiftning eller dukkersyge er minimeret. Men husk, bare fordi du har gasmixet, så betyder det ikke, at du kan lave dukket. Ballon helium og lattergas kan fjerne nitrogen narkosen – det kan ikke fjerne dumhed!

Det er kun tre dukkere som har gennemført duk til Dokken og har overlevet. Jeg er så vidt vides den eneste nulevende dukker som har været der. Derfor bliver jeg ofte spurgt om mine oplevelser og indtryk. Jeg skal kort fortælle om nogle specielle duk jeg har haft. Men til at starte med, så vil jeg bar sige, at Dokken minder om Dødsstjernen fra Star Wars filmene: Stor og ond!

I 2001 dukkede jeg første gang på Dokken, naturligvis valgte jeg at gøre det som et soloduk – da jeg ikke ville bringe andre mennesker liv i fare. Dukket gik fint, jeg havde en bundtid på godt 120 minutter og en maxdybde på 406 meter. Det gav godt 52 timers deco, men det var det nu også værd. Det var på dette duk jeg fandt de første spor efter nazi-guldet; det enorme vandtryk havde brækket nogle jernplader til side og der lå tre gulddukater på gulvet i afsides gang i agter-enden af Dokken.

Fem år senere i 2006 havde jeg et andet duk, hvor jeg nåede frem til spidsen af Dokken. Desværre var det også, at jeg mistede min makker og bedste ven, dukkerhunden Ingolf. Den fik dukkersyge på vej op og mistede bevidstheden på det sidste deco stop. Denne smukke skotske terrier vil altid være i mit hjerte. Spidsen af Dokken ligger i et sort hul – ligesom det i farvandet udfor Ystad – så dybdemåleren virker ikke inde i hullet, men umiddelbart før jeg gled ned i hullet registrerede måleren mere end 900 meters dybde. Det var dette duk, der gav mig titlen som årets mand i Time Magazine.

Mit seneste duk i 2009 var plaget af problemer med min rebreather, da computeren-kontrollen nægtede at tro på, at det var så koldt og dybt. Men det lykkes mig da alligevel at hjælpe CIA med at bjærge tre gamle russiske atom-sprænghoveder, der lå begravet under bagenden af Dokken (detaljerne er hemmelig stemplet). Flere anerkendte udenlandske aviser nævner mig som kandidat til Nobels Fredspris i 2010 for denne bedrift.

Jeg planlægger nu en ekspedition i 2013 for at hæve nazi-skatten. Det bliver nok med et hollandsk fremstillet undervandstog. Vi regner med at lægge skinnerne i løbet af 2012 – inden vi sætter damp under kedlerne i 2013. Sponsorer, groupies og kvalificerede hard core teckdukkere kan ansøge om deltagelse i ekspedition ved at send en mail til kim(@)teckkim.com.

Dokken er nok det mest udfordrende duk i hele Nordeuropa, selv de sorte huller udfor Ystad kan ikke konkurrere med Dokken. Der er meget, meget dybt ud for Ystad, men Dokkens dybde, kolde vand og kraftige strøm er voldsom kombination at dukke i - selv for mig.
 

N.B. - Helt alvorligt: Der er dykkerforbud på Dokken, og der er mørke rum og gange i Dokken. Lad være med at forsøg vragpenetration. Det kræver speciel træning og udstyr.

 

 
Forside